Je lijf spreekt…..

Je lijf geeft signalen af als er iets in je lichaam niet in orde is. Als je bijvoorbeeld ècht koorts hebt en je voelt je lamlendig, dan ga je naar bed. Je geeft je lichaam rust en zo krijgt het de kans om te werken aan herstel. Als je je weer beter voelt, pak je je activiteiten weer op.

Niet alle signalen van je lijf zijn met een thermometer te meten. Soms heb je een vaag gevoel van ‘niet lekker in je vel zitten’. Of een gevoel ‘dat er meer uit je leven te halen valt in werk als privé’. Of dat je angstig bent en dat dat je belemmert in de volgende stap. Of dat je al moe op staat en de dag moet nog beginnen: Je bent futloos, gejaagd, onrustig en nerveus. Je reageert op sommige momenten overtrokken: tè verdrietig, tè boos, tè geprikkeld of overdreven geïrriteerd. Je wilt wel anders reageren maar het gevoel overkomt je. Achteraf denk je ‘mijn reactie was veel te fel’, maar voor je het weet floept het er uit.

Ook deze signalen van je lijf hebben je iets te vertellen. Het is vaak een hele stap om dit te erkennen en bij stil te staan. Je wilt van dit gevoel of dit gedrag af. Dit is te doorbreken, dit is oplosbaar. Ik kan je hierbij helpen.

Coaching op het onderbewuste brein- aanpak bij de bron

De methode die ik hanteer heet Progressieve Mental Alignment (PMA) en deze gaat uit van de kracht van je brein. Waar andere therapieën en technieken vooral gericht zijn op het bestrijden van de symptomen, helpt PMA je om de problemen bij de bron aan te pakken.

Ik ga met je aan de slag om triggers te achterhalen waarvan je geen weet hebt welke dat zijn, maar die gekoppeld zijn aan momenten in je leven waarin je de controle bent verloren. Het moment dat je deze triggers bewust wordt is de lading er af. Ik zal dit uitleggen:

Met je bewuste brein kan je nadenken, analyseren, optellen, aftrekken en samenvatten. Je onderbewuste kan dit niet, het is puur een stimulus response machine: Er gebeurt iets, je hoort, ziet, ruikt proeft of voelt iets en je ‘pats’ je lijf reageert daar op. Daar zit geen denken of redeneren tussen. Laat nou juist je onderbewuste voor 98% bepalen wat je doet, hoe je iets zegt, de woorden die je gebruikt, de keuzes die je maakt en hoe je lijf reageert. Dus dààr grijpt mijn coaching op aan.

Daarnaast komen in de coaching jouw manieren van ‘hoe hou je je staande’ aan bod. Deze onbewuste patronen ‘weg van de pijn’ laten je zien wat jij ter hand neemt om in vervelende situaties te overleven. Je zult zien dat bepaalde patronen jou vroeger hebben geholpen, echter dat ze je veelal in het heden of niet meer dienen/of zelfs tegenwerken.

Ik zeg wel eens: ‘Over je problemen praten lucht op, PMA lost op’.

Ik zie in mijn praktijk mensen na een paar sessies weer opbloeien, weer ‘zin hebben in’ en weer ‘energie krijgen van en voor’. En dat ze weer ‘nee’ kunnen zeggen zonder een schuldgevoel. Mijn coaching kan soms confronterend zijn, maar het is altijd de basis voor resultaatgerichte persoonlijke groei. We doen dit samen!

< Terug naar 'Methodes'

Lees hier meer over PMA :

Interessante PMA gerelateerde blogs van Ingrid Schabbing:
www.pmaminded.nl/blog/

Lezenswaardig boek:
Innerlijke macht
Neem leiding over je leven, gezondheid, relaties en werk
Joop Korthuis

Wat maakt PMA uniek?